Zondag 20 maart 2022

hallo iedereen ik ben Kyrian van 7tbz en zal julie meenemen in het mooie verhaal dat we vandaag hebben gezien en hebben meegemaakt. We hebben vandaag allemaal op eigen tempo mogen uitslapen, ontbijten, douchen en een leuke voormiddag mogen beleven. Ik ben zelf rustig mogen opstaan, gedoucht, gaan eten, tanden gaan poetsen en gaan zwemmen. We hadden rond 12:30 middag gegeten en daarna ons allemaal klaar gemaakt om een aangrijpende en een heel zware tour te krijgen door de arme wijken in Curaçao. We kwamen aan op een parking en daar ontmoeten we de heel aangename en warme dame 'Anemiek', zij ging ons een rondleiding geven. We begonnen bij een muur met een heel mooie tekst op, een heel aangrijpende tekst maar wel een die zeker waar is.
Daarna nam de vrouw ons mee naar de achterkant van de muur om de donkere kant van Curaçao te laten zien, van drugs alcohol en prostitutie. Drugs kan je er heel gemakelijk kopen, het wordt je zelfs soms aangeboden.
Alcohol omdat dit hier heel veel wordt gedronken en je er overal reclame van ziet en dit overal langs de weg ligt. Prostitutie is er heel populair omdat dit voor de vrouwen daar gemakelijk geld te verdienen is, op Curacao zelf is er ook een wijk apart voor prostitutie waar ook gewoon winkels en kappers zijn zodat de vrouwen niet van dat stuk af moeten.
Toen gingen we verder naar prachtige muurschillderengen dat verschillende kunstenaars hadden gemaakt. De linker met de vogel had iemand gemaakt omdat vogels heel vrij zijn en hun eigen weg kunnen gaan. De middelste met de chinesen ging over het racisme dat nog altijd heel erg veel is naar hun toe. De rechter had een heel mooi verhaal je ziet een papa en een kindje samen kijken in de verte maar zonder gelaat, dit heeft de kunstenaar gedaan omdat je dit zef kan invullen over naar wat ze zijn aan het kijken en welke emotie ze hier bij hebben. Ze hebben ook expres een papa en een kind gepakt omdat hier veel vrouwen allenstaand zijn en de vader niet of slecht zorgt voor de kinderen.
Toen zijn we verder gewandeld naar een persoon genaamd Elderson die heeft ons zijn pakkend verhaal verteld, zijn huis was in brand gestoken en was alles kwijt geraakt, hij is daarna terug naar zijn moeder gaan wonen, hij heeft fotos laten zien van zijn ouderlijk huis en van hem vroeger, hij was zelf ook een beetje emotioneel. Je zag dat hij zijn verhaal echt met passie deelde met ons en hij heel blij was dat hij zijn verhaal had kunnen delen. Op het einde hebben we ook nog een foto met hem genomen en hij vroeg om deze zeker naar hem op te sturen, wat we dus ook echt wel gaan doen. We zijn daarna verder gegaan naar een groenten en fruit tuin, hier planten ze zelf hun groenten en fruit en mogen ze er zelf ook uit pakken.
Erna zijn we door een wijk gegaan dat het ene deel arm was en het andere rijk, dit was vooral te zien aan de huizen buiten, de ene kant waren het grote woningen en de andere kleine huizen met maar 1 verdieping. We zijn binnen gegaan bij meneer Dieltjens, een persoon van 84 jaar oud en met een zeer warm hart, hij woonde samen met zijn zoon die hem hielp waar nodig. Hij heeft ons zijn huis laten zien, het was een ontzettend groot verschil tussen de huizen in belgie, de keuken was 4 op 4 meter, de badkamer was heel klein, het bad waren gewoon tegels tegen elkaar (een vierkant bad). Hij had ook een paar keer heel fier over dat hij zijn huis 17 jaar geleden had kunnen kopen en dit nog altijd had. Hij had ook speciaal voor ons gezongen, een lied dat hij zelf had geschreven. Hij had hier meerdere prijzen mee gewonnen en hier was hij ook heel fier op. We hadden afscheid genomen en toen kreeg ik het heel moeilijk, vooral omdat hij heel blij was met heel kleine dingen en dat wij het in belgie soms vele minder blij zijn met vele meer. Ik besefte toen echt hoe goed wij het hebben in belgie en de personen hier met vele minder vele blijer zijn. Toen we verder wandelde werd het heel duidelijk hoe makkelijk je aan drugs geraakte er lag meerdere keren zilverpapier, citroenen, en weed en heroine rollers langs de kant en kegel fillers voor de weed en heroine. We zijn voorbij een brug gegaan waar altijd 1 prostituee slaapt en haar beroep uitoefent. Ze doet het vooral daar omdat er daar veel camerabewaking is en ze zo zich een beetje veilig voelt. Daarna zijn we langs een tehuis gegaan voor zwervers, in belgie kunnen zwervers vooral savonds en snachts daar verblijven en in Curacao is dit in de dag, voor hun bezig te houden hun te kunnen opfrissen en en hun kleren kunnen wassen. Toen zijn we terug naar de parking gegaan en toen was heel de groep heel stil en heel aangedaan hoe curacao echt is, en hoe groot verschil dit is met Belgie. Erna zijn we terug naar de villa gegaan en zijn we met een klein groepje inkopen gaan doen voor het avond eten, we hebben erna rustig afgesloten met een biertje uit Venezuela, ik heb nog rustig aan de blog gewerkt en daanra gedoucht en in men bed gaan liggen.

Reacties

  1. Knap Kyrian hoe je dit geschreven hebt. Zo kunnen we ons echt voorstellen hoe het daar aan toe gaat, het is daar zeker niet allemaal reuzegeur aan manen schijn.
    Geniet van deze ervaring!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Dinsdag 21 december 2021

Woensdag 30 maart 2022